Kdo nas bo varoval pred mrčesom?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Nenavadno redko je še mogoče videti race mlakarice, samce ali samice in njihovo mladež v potoku Žabnice. Je za to kriva njihova nenavadna nataliteta – le samci ali le samice – , občasno z neznanimi snovmi umazana voda ali preureditev struge, iz katere in v katero se saj na našem delu očitno ne morejo več vzpeti. Skratka, otroci in odrasli med Žepkovim in Dagarinovim mostom ne moremo več opazovati njihovih spretnosti.  

Med hišami so bili pri nas do 11. Septembra 2019.leta, napeti kabli za telefon, na katerih so se – še posebej na dveh – zbirale lastovke in tudi druge ptice. Po besedah izvajalca iz VGO, d..o.o., so jih na željo enega od lastnikov hiš  prišli odstranit. Odstranitev so pričeli pri klicatelju. Ptice, še posebej lastovke, odslej  dejansko nimajo več možnosti počitka, zbiranja, čiščenja kljunov, …., klepeta. Mi, saj nekateri, čeprav nimamo ob sebi vnukov,  smo prikrajšani za njihovo  opazovanje in občudovanje. Ker druge ptice uporabljajo za svoj oddih in še kaj tudi drevje oz. njegove veje ali pa strehe, žlebove, grmovje itn, pri lastovkah še nisem opazil, da bi se zbirale kje drugje kot na teh teh in podobnih kablih. Eden od njih je bil napet tudi nad potokom, v katerem so med letom  zajemale vodo. S čim je mogoče nadomestiti te kable, da bi olajšali lastovkam njihovo bivanje, zbiranje,  nas pa ne nazadnje, obvarovali pred mrčesom , s katerim se one hranijo?, sem vprašal na Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Odgovor ni spodbuden.  

Pozdravljeni, 

lastovkam te žice ustrezajo ravno zaradi višine ter olajšanega izletavanja ter iskanja hrane. Nadomestitev teh žic je zelo težavna, še posebno ker dejansko ni nobene primerljive alternative temu. Edina opcija, ki jo vidim v tem trenutku je, da bi se postavilo nadomestne žice po vašem zemljišču, če seveda imate to možnost. Vendar je potrebno biti pazljiv na debelino in težo žic, da so dovolj debele in ne plapolajo v zraku. Alternativa, da obdržite lastovke v svojem okolju je tudi postavitev umetnih gnezdilnic na hišo. 

Upam, da sem vam vsaj malo pomagala. 

Z lepimi pozdravi,

Tjaša Zagoršek, varstvena ornitologinja 
DOPP Slovenija 

Avtor prispevka in leve fotografije: Stanislav Jesenovec