OBVESTILO O PROMETNI ORGANIZACIJI OB PRENOVI DELAVSKEGA MOSTU

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Kranj, 20. marec 2019 – Z današnjim dnem stopi v veljavo dovoljenje že napovedane delne zapore Delavskega mostu v Kranju. Predvidoma od sobote, 23. marca dalje, bo zaradi obnove Delavskega mostu v skladu z dovoljenjem Direkcije RS za infrastrukturo, št. 37168-162/2019-MH/2, z dne  12. 3. 2019, čez most prepovedan promet za tovorna vozila nad 3,5 t. Omenjena prometna situacija v tem delu Kranja bo zagotovo vplivala na pretočnost promet, v času največjih pričakovanih prometnih konic pa bodo promet izdatno urejali tudi policisti PU Kranj in redarji Medobčinskega inšpektorata Kranj.

Obnovitvena dela na Delavskem mostu že potekajo, a doslej niso ovirala prometa. Z današnjim dnem (pa vse do naslednjega marca) lahko udeleženci v prometu pričakujejo oviran promet čez Delavski most, zato tako Policijska uprava Kranj kot tudi Mestna občina Kranj pozivata voznike k strpnosti, še večjo pozornost na poti in k upoštevanju prometne signalizacije. Zapora Delavskega mostu – ta je bil zgrajen leta 1980 – bo namreč vplivala na celotno prometno sliko Kranja. Tovorni promet bo preusmerjen na obvozne poti in posledično bo tudi na vseh ostalih kranjskih cestah več tovornjakov, kar bo zagotovo vplivalo tudi na ostale udeležence v prometu.

Pričakovani zastoji:

  • izvoz Kranj (V-Šenčur): iz smeri Ljubljane,
  • izvoz Kranj (Z): oba iz smeri Ljubljane in iz smeri Jesenic,
  • križišče Polica (spremljati promet po vzpostavljeni zapori in prilagoditi časovni interval semaforja),
  • v krožišču pod Jelenovim klancem (prioriteta bo dana voznikom, ki vozijo iz smeri Planine),
  • v semaforiziranem križišču C. 1. maja, Savske ceste in Planine,
  • Krožišče  na Primskovem – v primeru zastojev v smeri proti Delavskem mostu bo promet preusmerjen proti Kranju oz. proti Britofu,
  • v  »diamant«  križišču na Laborah in sicer v križišču iz smeri Labor proti Delavskemu mostu,
  • v »diamant« križišču iz smeri Škofje Loke v smeri proti Laboram.

Policija  ter  Medobčinski  inšpektorat  in redarstvo Kranj bosta urejala promet v jutranji konici in med popoldansko konico. Prav tako bodo prometni policisti  spremljali zgostitev prometa na avtocesti Kranj (V) in v primeru zastojev obveščali DARS za postavitev ustrezne prometne signalizacije.

Prvi dnevi zapor

Tako  Policija  kot  Medobčinsko  redarstvo  pozivata:  »Voznik bodo morali razumeti, da prometa že prvi dan usmerjanja ni mogoče izpeljati optimalno. Potrebnih bo nekaj dni, da se identificirajo ključna mesta, ki povzročajo prometne  zamaške,  da  se  tudi  vozniki  navadijo na spremenjeno prometno ureditev.  Ob zapori Delavskega mostu  se bodo preizkušale različne možnosti, da bi promet potekal čim bolj tekoče, brez zastojev pa verjetno ne bo šlo«.

Kako bodo Delavski most prečkali pešci in kolesarji?

Fotografija osebe Policijska uprava Kranj / Police Directorate Kranj.

Gibanje, prehod za pešce bo tudi ob delih na Delavskem mostu, po zapori, omogočen, in sicer bo kolesarjem in pešcem namen en pas. Gre za “mešane” uporabe površine, ki so ločene od ceste, uporabljali pa jo bodo kolesarji in pešci v obeh smereh, torej iz smeri Škofje Loke in Planine hkrati. Ker gre za razmeroma ozek del, ne gre spregledati opozoril po dodatni pozornost ob srečevanju.

Več informacij za pešce in kolesarje: https://www.facebook.com/policijaKR/posts/2227285500822259

Pešci in kolesarji naj bodo na odseku prek Delavskega mostu pozorni na prometno signalizacijo, ki opozarja na »mešani pas« (priložena slika signalizacije)

Osebni promet bo po Delavskem mostu potekal po enem pasu

Najprej bo veljala zapora za vozni pas v smeri Primskovo-Škofja Loka, po drugi polovici bo promet potekal dvosmerno v obeh smereh vožnje. Največ zastojev lahko vozniki pričakujejo na izvozu Kranj vzhod iz smeri Ljubljane, na izvozu Kranj zahod iz obeh smeri, v krožiščih pod Jelenovim klancem in na Primskovem ter v križiščih na Laborah, na Polici in v križišču Cest 1. maja, Savske ceste in Planine.

Za tovorna vozila nad 3,5 t bo veljala naslednja prometna ureditev:

Dovoljen promet  za tovorna vozila iz smeri Ljubljane proti Škofji Loki in Kranju (Savski otok, Iskra, Sava itd.) bo:

–                 po avtocesti: do izvoza Kranj (Z)-Polica-Zlato polje-Labore,

–                 po glavni cesti Kranj-Lahovče: vključitev na avtocesto Kranj (Brnik)-izvoz Kranj (Z) -Polica-Zlato polje-Labore,

–                 po regionalni cesti Kranj-Ljubljana: omejitev prometa za lokalni promet bo v času del na cesti umaknjena.

Do trgovskih centrov Primskovo, TUŠ Planet in Qlandia bo dovoljen promet za dostavo:

–                 po avtocesti: izvoz Šenčur-Primskovo (do trgovskih centrov),

–                 po glavni cesti Kranj-Lahovče: do trgovskih centrov,

–                 po regionalni cesti Kranj-Ljubljana: Labore-Zlato polje-Polica,

–                 avtoceste Kranj (Z) – Kranj (V)-izvoz Kranj (V).

Smeri  obvoza  oziroma  dovoljene  smeri  za  tovorna  vozila  bodo posebej označene  z  oranžno  prometno  signalizaciji  (velike  table, usmerjevalne dopolnilne table na že obstoječi prometni signalizaciji itd.), in sicer na glavni cesti Kranj-Lahovče; uvoz na avtocesto Kranj (Brnik) in rondo Šenčur (Baumax), avtocesti Kranj-Ljubljana; izvoz Brnik, izvoz Kranj (Z) in na regionalni cesti Kranj (Z)-Polica-Zlato polje.

Po zapori Delavskega mostu bo odstranjena prepoved vožnje za tovorna vozila nad  7,5t  v  smeri  Jeprce  proti Ljubljani. V drugi smeri, torej iz smeri Ljubljane proti  Kranju pa prepoved ostaja in promet za tovorna vozila nad 7,5t ni dovoljen.

PU Kranj in mestna uprava pozivata k spremljanju obvestil in razlagi prometne organizacije tako v lokalnih medijih kot tudi na obeh FB profilih:

–                 https://www.facebook.com/policijaKR/

–                 https://www.facebook.com/MOKranj/